Οδηγίες σχολιασμού

Κανόνες σχολιασμού του περιεχομένου του καναλιού και των σελίδων σε Facebook και Instagram


Το Civil Lab είναι ένας χώρος αποκλειστικά επιστήμης και σχολιασμού επί αυτής. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ώστε να αποφεύγονται σχόλια από ανθρώπους που την χλευάζουν ενώ ταυτόχρονα οφελούνται από αυτή (τεχνολογία, υγεία, σπίτια, υποδομές κλπ.), καθώς και από ανθρώπους που βλέπουν παντού δαίμονες (κοινώς συνομωσιολόγοι, ευκολόπιστοι κλπ.). Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες:

1) Απαγορεύονται αυστηρά οι βωμολοχίες. Σχόλια θα διαγράφονται άμεσα.

2) Απαγορεύονται οι σχολιασμοί επιστημονικών επεισοδίων, με βίντεο επί βίντεο αντιεπιστημονικού περιεχομένου. Η επιστήμη ΔΕΝ βασίζεται σε βίντεο αλλά σε χρονοβόρες έρευνες.

3) Απαγορεύονται προσωπικές λεκτικές επιθέσεις σε ανθρώπους που εκφράζουν επιστημονικά βάσιμους ισχυρισμούς (με πηγές), από ανθρώπους που τους αρέσουν οι συνομωσιολογίες και απλά σχολιάζουν για να βγάλουν τα εσώψυχά τους. Να τους αποφεύγετε παιδιά, για κάθε λύση έχουν ένα πρόβλημα και μια συζήτηση μαζί τους μετατρέπεται σε μονόλογο και όχι διάλογο!

4) Κάθε αντιεπιστημονικός ισχυρισμός θα διαγράφεται. Θεωρώ πως μετά από 8 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας και 2,5 χρόνια ερευνητικής εργασίας ξέρω πολύ καλά τι γίνεται σε αυτά που αναφέρω και μπορώ πολύ γρήγορα να αντιληφθώ τον στόχο κάθε σχολίου.

5) Πριν σχολιάσεις, βεβαιώσου ότι το κάνεις στα πλαίσια της επιστήμης και πως οτιδήποτε έχεις να παραθέσεις σε μένα και σε αυτούς που θα το δούν, έχει γίνει στα πλαίσια της επιστημονικής μεθόδου (Δες εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=hByw9LHkLxs)

6) Κάθε σχόλιο που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού ή της επιστήμης γενικότερα (φιλοσοφίες, αμπελοφιλοσοφίες, αβάσιμες πληροφορίες, παραπληροφόρηση κλπ. κλπ. κλπ.), θα διαγράφεται άμεσα.

Θα ήθελα τα σχόλια να περιέχουν ξεκάθαρο σχολιασμό, επιστημονικές ερωτήσεις με πηγές και εποικοδομητικό διάλογο γύρω από αυτές τις πηγές, καλή διάθεση στο πλαίσιο της μάθησης, και φυσικά να είναι σχετικά με το περιεχόμενο το οποίο θίγεται.

Δεν θα ασχοληθώ ΠΟΤΕ με πολιτικά, συνομωσιολογικά, θρησκευτικά, και καφενειακά θέματα. Delete σε χρόνο dt σε τέτοιου είδους σχόλια!

Αντίθετα, το κανάλι και οι σελίδες, παρακολουθούνται και ακολουθούνται από νέες και νέους επιστήμονες στους οποίους έχω χρέος να εντρυφίσω την διαδικασία της επιστημονικής μεθόδου, την αξία της έρευνας και αξιολόγησης δεδομένων, και της εξαγωγής βάσιμων αποτελεσμάτων.